9. van kunst naar biobased bouwen

Dus als ik in de toekomst in een circulair huis zou wonen, dan zou je nu de indruk hebben dat je dan vooral een woning van hout hebt. Want uiteindelijk moet je iets maken wat ook weer her te gebruiken is en geen schade oplevert voor de natuur. Met als gevolg dat er gebouwen komen met als duurzaam aspect dat hout zichtbaar blijft en niet wordt voorzien van behang of verf. Maar wat als je het hout zat bent en het interieur er voor een aantal jaren weer wilt veranderen. Je zou verwachten bij het hebben van tekorten of hogere kosten dat er ook ontwikkelingen zijn van alternatieve. Gedurende een bezoek aan een museum kwam ik erachter dat er al volop geëxperimenteerd wordt met andere natuurlijke materialen dan hout. Maar nu is het nog de kunst hetgeen wat tentoongesteld wordt te brengen naar het werkelijke bouwen.

Thuis

Een woning is naast het gebruik ook het gevoel van een thuis. Want een gebouw mag er misschien voor veertig jaar of langer staan, dit geldt veelal niet voor het interieur. Of het nu verstandig is of niet er zijn ook mensen zo nu en dan eens wat anders willen. Maar kenmerkend bij duurzame woningen welke in grote productie worden gebouwd is dat de binnenzijde van de wande beton of hout zonder verdere afwerking is. Of je het nu mooi vindt of niet het is niet de bedoeling dat je deze wanden gaat schilderen of behangen met chemische producten. Is er ook een alternatief?

Zoekende

En ik vroeg mij af of er eigenlijk al alternatieven zijn op de gebruikelijke manier van afwerken van bijvoorbeeld wanden. In gevels zie je al alternatieven op de gebruikelijke materialen voor de constructie van CLT -hout, natuurlijke isolatie als riet en wol en aluminium puien welke gedemonteerd kunnen worden voor hergebruik. We gooien nog zoveel weg vanwege tijdelijk gebruik. En je verwacht ook wel dat er ook oplossingen zijn waarvoor je Nederland niet uit hoeft. Inspirerende voorbeelden vond ik op een plek wat ik het niet zou verwachten in een museum.

Biobased alternatief

Centraal staat een maquette van een huis volledig opgebouwd uit biobased materialen. En wat er dus voor wonen mogelijke is in het gebruik van deze materialen. En bij geen gebruik weer volledig kan worden teruggegeven aan de natuur. Opvallend vond ik het gebruik van ons eigen afval als rioolwater, popcorn als wandafwerking, maar ook het gebruik van bacteriën. Nu is het nog de kunst deze kunst om te zetten naar gebruik in echte gebouwen. Nu willen ze de maquette ook echt gaan bouwen naar het formaat van een echt huis. Ik ben benieuwd naar verdere ontwikkelingen en wat er echt op de markt verkrijgbaar gaat zijn. Wordt vast nog vervolgd.

Stel je voor wanden 3d geprint van rioolwater met zeewier platen, textiel platen en tegels gemaakt van melk als afwerking.

De tentoonstelling is er helaas niet meer, maar nog wel deze YouTube video.

Bron: bezoek en youtube filmpje museum de fundatie te Zwolle, tentoonstelling designed by nature. ( duur ca 17 minuten)

foto: gevel floating office te Rotterdam.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s