Wat als je bijna honderd bent, welke veranderingen heb jij dan gezien in je leven? waarvan je zou willen dat het kon zijn als toen. Zou David Attenborough dat hebben gedacht toen hij zijn laatste documentaire maakte “A life on our planet”? In de documentaire vertelt hij zijn visie aan de hand van hij heeft zien veranderen aan onze biodiversiteit. En aan gezien hij bijna 100 is, dus de effecten van een 100 jaar en hoe over 100 de wereld er uit ziet als we zo doorgaan.
Oh help
Sinds 1937 is de wereldbevolking verdrievoudigd en de wildernis gehalveerd.
En allemaal door hoe wij als mensen veranderingen teweeg hebben gebracht door onze ontwikkeling. Onze eigen technologie welke het mogelijk maakt meer vissen tegelijk te vangen geeft overbevissing. En de technologie welke hout nodig heeft of grote behoefte een bepaald soort plant heeft effect op ontbossing. Naast het winnen van fossiele brandstof heeft dit alles invloed op de verscheidenheid van planten en dieren in onze leefomgeving. Hij heeft hierin ook een visie voor de toekomst en deze is niet zo rooskleurig. De natuur kan zichzelf herstellen, maar het dat geldt volgens hem niet voor het voort bestaand van de mens. Maar hij heeft ook oplossingen en deze moeten uiteindelijk bijdragen aan meer wildernis.
Je kan altijd iets negatiefs te vertellen hebben over de visie van een ander. Maar wat is dan jouw eigen visie en waarop is deze gebaseerd. Menigeen heeft waarschijnlijk nooit alles in werkelijkheid gezien zoals hij dat heeft kunnen doen. Reizend over de wereld en werkende in gebieden waar nauwelijks iemand komt. Ik moet het doen met mijn woonplaats of eigen land als het gaat om verschillen in tijd. En daar zal ik ongetwijfeld niet de enige in zijn.
Wildernis in de stad
Maar ik leef voor Nederlandse begrippen in een stad waarin alles is ingericht en bedacht door mensen. Nu als ik rondkijk in mijn wijk heerst de technologie van de betontegels en baksteen. Het is zo dat als je je omgeving met rust laat de natuur zijn weg terug zoekt. Zo zijn er mensen welke o p deze manier ook een groene tuin hebben door het groen van een meter hoog tussen de tegels te laten groeien. Is het hebben van geen liefde voor een groene tuin dan ook duurzaam?
En van het voorjaar zag ik een ekster met een overblijfsel van een BBQ in de vorm van een sparerib op het balkon waarvan restjes vlees diende als voedsel voor z’n jongen. De dieren en planten om ons heen hebben zich aangepast aan hetgeen wat wij hebben gemaakt.
Volgens David zouden we juist meer onderdeel moeten zijn van de natuur. Dus een gebouw zou dan ook moeten bijdragen aan de balans van de natuur om ons heen en ver weg. En is dus de vraag hoe gaan wij ons aanpassen.
Wordt vervolgd.
Tip! en inspiratie bron : Netflix documentaire David Attenborough – A life on our planet
Afbeelding : Foto creatief hergebruik van plastic flessen uit DSM Kantine voordat het werd verbouwd.
Geef een reactie