5. Wereldburger in mijn eigen woning

De wereld die nooit slaapt door de bewegingen van de mens. Waar we werken, vakantie vieren en gewoon ontspannen. Dat de wereld zo kan veranderen in een paar weken, dat is niet makkelijk. Veranderingen welke ontstaan door nieuwe bewegingen van de mens. Voor mij als wereldburger is dit het veelal voortbewegen in mijn eigen woning en in de digitale wereld met mobiel, laptop, pc en tv.

Andere balans

In een circulaire economie zou je dus de balans tussen moeten vinden tussen well-being van de mens en well-being van de natuur. Door thuiswerken en binnenhuis leven een bijdrage leveren aan de well-being van andere. En als neveneffect dat het niet reizen ook een positieve invloed op de omgeving in de vorm van natuur. Het wordt nog wel even zoeken om een nieuwe balans te vinden. En digitaliseren speelt als technologie een rol in oplossingen voor zowel het gewone leven als het werk om deze bijdrage mogelijk te maken.

Wonen

Voor velen heeft de keukentafel een andere functie gekregen. Voor een aantal weken is wonen en werken aan de keukentafel nog wel te doen. Maar wat als dit meer een gewoonte moet worden, om vaker thuis te werken. Gaan we massaal onze woonfuncties wijzigen en een deel van de woning anders inrichten.

Het leven van de gebruiker van een woning is nu ook anders. Kreeg je misschien eerst nog commentaar als je te veel online bent, nu is het appen met vrienden of samen online gamen sociaal. Want helemaal zonder contact met de medemens kan je ook niet. Je vervelen, ook daarvoor zijn er online oplossingen te vinden. Een leven van online cursussen, series en films en digitale boeken op tv of pc. En voor een actief uurtje toch maar even een online sportles of dansen op je favoriete muziek als compensatie voor het niet zo beweegrijke leven. Wat ben ik blij met de WIFI en internet technologie welke dit voor mij een stuk makkelijk maakt,

Werken

Wat het ook meebrengt is dat door het thuiswerken ook anders met informatie uitwisseling moet worden omgegaan. Even bij je collega langslopen of iets uitprinten is dan niet mogelijk. Ik was blij dat ik alleen een laptop en een beeldscherm hoefde te verplaatsen en geen bergen mappen en tekeningen mee hoefde te nemen.

Om toch informatie te blijven uitwisselen is er de invloed van verdere digitalisering van je werk. Werd er moeilijk gedaan over thuiswerken of waren pogingen van digitale toepassingen binnen je werk gedoemd te mislukken. Nu zijn alle oplossingen welkom en staan mensen er meer voor open. Je merkt dat de een zich daarin makkelijk kan vinden en dat andere het nog lastig vinden oude gewoontes los te laten. Digitaal vergaderen en werkoverleg is voor sommige nog onwennig, maar ook daar ontkom je niet aan.

Leven

De digitale wereld is er altijd en overal. Je kan ook midden in de nacht je boodschappen bestellen en werken. Maar laten we eerlijk zijn deze balans is niet zo best als je het kijkt vanuit persoonlijk perspectief om 24 uur digitaal bezig te zijn. Maar een goede mix van het oude en het nieuwe mag van mij. Hoe makkelijk de digitale wereld ook is, het voelt niet als iets wat ik alleen maar wil in het leven. Soms is het dan toch lekker om je te bevinden op een kantoor met collega’s, rond te struinen in een stad met andere mensen en vooral degene waarvan je houdt en nu niet kan zien weer een knuffel kunnen geven. En dat allemaal zonder scherm ertussen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s