3. Goede voornemens

Een goed voornemen begint altijd met het besef dat het tijd wordt voor verandering. Zeggen is een ding, maar wat te doen als je een bijdrage wilt leveren aan een circulaire gebouw economie. Om te weten welke technologie nodig is, dan is het wel handig om te weten waarvoor je dit nodig hebt.
Als je voorneemt om een paar kilo’s kwijt te raken dan kan je wel een dieet boek vinden en er zijn verschillende diëten om te volgen. Maar hoe zit het voor een circulaire gebouw economie. Wat voor een dieet heb je dan nodig?

Het donut dieet

Volgens de donuteconomie betreft dit onder andere het verminderen van CO2 concentratie. En daarbij denkende aan dat de nieuwe emissies geringer in omvang moeten zijn dan de hoeveelheid CO2 wat geabsorbeerd wordt.
Daarnaast moet er op een andere manier worden omgegaan met het maken van een product. Dit door een eerlijke verdeling en regeneratie van waarde van een product. Door verspreiden en laten circuleren van gecreeerde waarde in plaats van concentreren in een steeds kleiner aantal handen.
Ik schijn te moeten veranderen van ingenieur naar een tuinierder door denken in systemen. Aan een gebouw denken als het verzorgen van een plant en de natuur zijn gang laten gaan. Maar wel bepalen bepalen wat er wel en niet aanwezig hoort te zijn.
En dan komt er nog de grenzen aan groei? Denken aan delen & andere verdien modellen. En dat in een maatschappij waar regelmatig gezegd wordt hoe het staat met de groei van de economie. En dat voelt krimp of kleiner worden van groei veelal als iets negatiefs wordt gezien.

Wat is waar?

Het is onderbouwd en iemand heeft er goed over nagedacht. Maar dan kan ook bij iemand met een andere mening. En je kan dan toch weer aan het denken gezet worden.
Wat er schijnen verschillende type “groen” te zijn. Zo lees ik nu over ecomodernisme om ook andere gezichtspunten te begrijpen, maar tot dusver kan ik dit toch niet helemaal.
Zij zijn ook voor het minder belasten van milieu. Niet zo zeer in harmonie me de natuuur, maar voor ontkoppelen van mens en natuur. Ze zijn voor kernenergie, omdat zij niet afhankelijk willen zijn van de weergoden voor energie. Ook zijn zij juist wel voor groei, omdat dit noodzakelijk is voor bijvoorbeeld de sociale en culturele ontwikkeling.

Opmerkelijk is wel dat er wordt geschreven over een brandstof welke maar niet op raakt en een positieve bedragen levert aan welvaart en milieu. En dat dit dan fossiele brandstoffen zijn. Terwijl ik al jaren hoor dat fossiele brandstoffen op den duur opraken en ik dit ook geloof. En dan ben ik nog maar in het begin van het boek.

En ik kan mij voorstellen dat er nog meer andere visies zijn op het gebied van verduurzamen. Als er al zo’n verdeling is over hoe met duurzaamheid om te gaan, waarvoor moet je dan gaan als je gevraagd/verplicht wordt. Hoe kan je dan een keuze maken in de juiste technologie voor een oplossing? Wat kan ik in een jaar tijd al toepassen en voorkomen dat goede voornemens stranden.

Wordt vervolgd.

 

Inspiratiebron:

 • Donut economie volgens Kate Raworth boek
 • Ecomodernisme het nieuwe denken over groen en groei Marco Visccher & Ralf Bodelier E.A.
 • Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s