2. De donut gebouweconomie

Met de stikstofcrisis is het circulaire denken niet meer een nieuw dingetje, maar pure noodzaak geworden. En dan moet het op heel veel vlakken anders. Door de hele lijn van het bouwproces heb je ermee van doen. Maar ook een eigenaar of gebruiker moet zich ook realiseren dat er andere keuzes gemaakt moeten worden.
En is een economie gebaseerd op vraag en aanbod dan nog oplossing? Moeten we het niet meer zien als een donut economie?

Bij technologie denken we aan over het algemeen aan it- software, drones, VR brillen e.d. Maar er is ook zoiets als de technologie van het eerst anders van denken. Maar welke manier van denken neem je dan aan. Kate Raworth schrijft over het anders denken met betrekking tot de economie. Door niet de wisselwerking van vraag en aanbod leidend laten zijn. Maar de economie te zien in de vorm van een donut waarmee je een balans moet zien te vinden tussen well-being van de mens en de well-being van de natuur.

Donut_(economisch_model) via Wikipedia

Een gebouw bouwen is ook meer dan alleen vraag en aanbod. Ook daar is de donuteconomie  van toepassing. Een gebouw en mensen zijn tenslotte onderdeel van een omgeving. En hebben daar zowel een positieve en negatieve invloed op. Zo ook ingrepen op verbetering voor planten en dieren door stikstof uitstoot te verminderen in belang van de omgeving. Een maatregel wat nu juist niet door iedereen positief wordt ervaren.  We weten nu dat we er niet aan ontkomen en er op veel strenger eisen zijn. Wat zijn de gevolgen voor de binnenste sociale cirkel?

Als een gebouw niet alleen gaat om passend te zijn op de vraag van de gebruiker. Hoe je vind je dan de balans. Is het zo simpel als regenwater opvangen om het toilet mee door te spoelen en materiaal te hergebruiken. Een andere manier van denken verandert ook bijvoorbeeld informatie stromen in bouwproces. Zijn de kosten voor het bouwen bepalend of moet de balans vinden in wat het kost, bespaart en oplevert. Hoe kan je in stappen er naar toe werken om er aan te voldoen?……

Wordt vervolgt

 

Inspiratiebron: Donut economie volgens Kate Raworth boek
Foto: toilet @ CIRCL in Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s