1. Circulair ontwarren

Bij een circulaire bouweconomie denk je wellicht niet snel aan nieuwe technologie. Welke input geef je aan een circulaire bouweconomie van vastgoed. Als je vraagt naar welke oplossing een bedrijf heeft hiervoor. Dan is de reactie nogal eens “Dat is toch met hergebruikte producten “. Maar bij mij roept het meer vragen op.

Meer dan.

Als je vastgoed renoveert lijkt het logisch om bestaande materialen te gebruiken welke al een eindproduct is. Maar ik kan mij herinneren dat de toekomst zou zijn dat de producent blijft eigenaar van zijn product en je huurt/ betaalt alleen voor het gebruik. Je biedt eigenlijk een service. Maar stel maar een de vraag aan een leverancier of onderaannemer of zij hun product zo willen aanbieden. Het is veelal nog nee.

Duurder dan kan toch niet

Als je als producent jouw product weer terugkrijgt is het wellicht makkelijker. Want dan de basis of een groot deel is er dan al. Misschien net zoals een refurbished telefoon garantie als zijnde nieuw en afhankelijk van afwijking in de kwaliteit is het product goedkoper
Wat is de meerwaarde van een gebruikt product welke duurder of hetzelfde kost als een nieuw product. Het klinkt niet logisch als een product wat wordt gesloopt en getransporteerd duurder is dan velen transporten en bewerkingen van verschillende materialen om tot een nieuw product te komen. Hoe moet ik dit aan een opdrachtgever dat die keuzes duurder zijn. Ik het wordt nu verkocht als nieuwe producten met een ander basismaterialen.

Niet nieuw, maar andere grondstof

Waarom werd vloerbedekking van restproducten, schapenwol e.d. vroeger ook al niet vaker gebruikt. Gewoon als basis in een standaard verwerkt in bestaande producten en niet verkocht als nieuw product. Dit als verbetering van het product of productieproces en een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Zouden bouwproducten dan ook niet goedkoper zijn. Wellicht dat ook nog veel leveranciers en onderaannemers anders moeten gaan denken. Of is het verwerken van deze materialen standaard zoveel duurder? Kan dat proces dan ook niet worden veranderd.

Aanbod vs vraag

Is het normaliter zo dat de technische omschrijving leidend is bij ontwikkelen van vastgoed. Maar hoe weet je nu of hetgeen wat jij zoekt ook aanwezig is. De keuze van hergebruikte materialen is alleen niet afhankelijk van de vraag, maar van aanbod vanuit de sloop. Zou je dan ook niet eerst moeten weten en zien of hetgeen er ook is om te kunnen gebruiken. Misschien moet je gebruikte materialen juist kiezen als basis om verder te gaan in een ontwerp.

Invloed bouwproces

Anders denken, andere processen en andere manieren van organiseren. Dat klinkt voor mij als hoe vertaal je dit en nog veel meer binnen een circulaire economie met informatie, beleving en verbinding.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s