Verborgen data wat een 3D scanner niet ziet.

on

Vanaf een hoger gebouw naar het centrum van Utrecht zie je pas hoe het nieuwe deel van Utrecht tot leven komt met alle bouwactiviteiten. Om de zoveel tijd moet je weer kijken hoe je je weg kan vinden tussen de bouwactiviteiten door. Het mooie van de nieuwbouw is dat je zichtbaar nog kan zien hoe een gebouw is opgebouwd en waarvan het is gemaakt. En langzaam worden er steeds minder zichtbaar. En net als de bestaande gebouwen verandert het in een semi gesloten archief. Waarvan je sommige dingen nog zichtbaar zijn en ander verborgen zijn omdat deze zijn weggewerkt in de gebouwdelen. Hoe weet je dan iets van de staat van een gebouw zonder te slopen?

Bouwkundige jaloezie

Door de komst van steeds meer data van sensoren in gebouwen zou je soms vergeten dat er nogal veel meer data is. Wanneer er gesproken wordt over smartbuildings dan is dat van beweging van mensen en toestand in een gebouw gemeten door sensoren. Alleen dit heeft vooral betrekking op installatie en gebruik van ruimte. Maar je hebt ook vaste onderdelen zoals steen, hout en glas. Maar de enige meting van een toestand van deze materialen is zover ik het weet alleen met onze eigen ogen.

Archief

En daar heb je mee te maken bij bijvoorbeeld een renovatie. Dan kan het zijn dat er data nog te vinden is ergens in een archief in de vorm van oude tekeningen. Tenminste als je geluk hebt. Want het komt nog voor dat deze er niet is. Dit om het een oud pand is of omdat niet alle verbouwingen netjes zijn verwerkt in tekeningen. Dan is het enige wat er nog is het gebouw zelf. Een groot archief van informatie welke je alleen niet altijd kan zien.

Visualiseren

En dan kan je voor het visuele een 3D scan maken voor het opzetten van een 3D model. Maar dan heb je nog geen weet wat de dikte van een vloer welke verstopt is tussen dakbedekking en plafonds. Dan is het nog steeds traditioneel afgaan op de kennis van gebouwen van toen of ouderwets slopen om het onzichtbare zichtbaar te maken. Maar wellicht kan dit al anders? Of moet er in bij het bouwen van een gebouw meer moeite worden gedaan in vastleggen en behoudt van deze data.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s