Bouwtechnologie

Groen bouwen

Kijkend over het centrum van Utrecht hoe verschillen stadcentrums nu van elkaar? Of het nu nieuw of oud is het zijn vooral de harde materialen als steen, glas, en grote zwarte vlakken van dakbedekking welke je ziet. En voor het groen zijn er hier en daar of netjes geordend bomen te vinden. Soms kan een extreem andere visie je ook nieuwe kijk geven tot een groen in de stad. Wat mij de is bijgebleven de afgelopen maand is de visie van Winny Maas voor Eindhoven voor het een stadscentrum bedekt met groen. 

Groene of dorre boel

Een stadscentrum naast met groene daken, groene gevels en zelfs de groene wegen. Want auto’s moeten zoveel mogelijk buiten het centrum blijven. En alles heeft zijn voor- het nadelen. Het reguleert regenwater en draagt bij aan afkoeling. Alleen hoe groen blijft het bij te weinig regen is wellicht een uitdaging.

Groene recreatie

En dan in combinatie met verdwijnen van diverse winkelketens welke zorgen voor een lege panden in de binnen stad. Geeft een groen stadscentrum geeft wellicht ook een andere manier van recreatie in de stad. Ga je niet naar het centrum om te winkelen en een terrasje te pakken, maar een wandeling in het groen, uitlaten van hond in het stadscentrum, picknicken op een van de groene “wegen” of vogels spotten. En wellicht dat je dan nog zo nu en dan wordt verleid tot andere bezigheden in de vorm van nieuwe retail & horeca belevingen.

Meer dan planten

Het blijft het beperkt tot een groen verwerkt in een bushalte, tegen bouwhekken. En zo nu en dan een daktuin. Het mag best wat meer zijn. Alleen een monumentale gevel of dak bedek je niet met groen. Diversiteit van materialen zou ik spannender en interessanter vinden. Het groen kan natuurlijk ook meer zijn dan het groen van planten. Namelijk die van biologisch afbreekbare, hergebruikt en recyclebare bouwmaterialen als het onzichtbare “groen” in de stad.

Geef een reactie