Digitaal papier

on

Is digitaal papier een tijdelijke oplossing of gewoon de oplossing in maken van digitale notities? Van alle dingen die ik op mijn werk digitaal doe is het maken van notities het langst een papier gebeuren geweest. Enkele jaren geleden ben ik al op zoek gegaan naar andere oplossingen. Op een gegeven moment ga je toch eens nadenken over de hoeveel college/notitie blokken er voor privé en werk worden gebruikt. En wat schrijf je er zoal op. In mijn geval waren het belangrijke punten voor studie of project, takenlijstjes, checklijsten, geheugensteuntjes en brainstorm kladjes e.d. Als je het dan zo bekijkt zijn het eigenlijk best wel veel dingen die je dan op papier doet.

Gebruikers acceptatie

En dan had ik ook te maken met de acceptatie van de middelen.
Hoewel alle andere werkzaamheden binnen mijn functie al gedigitaliseerd was en mijn doel is geen papier te gebruiken ontkwam ik er niet altijd aan. Enerzijds omdat sommige mensen de voorkeur hebben voor papier, omdat het lezen van een scherm of tablet niet als prettig werd ervaren. En/of het was nog nodig in het proces omdat niet alles gedigitaliseerd is of je bent afhankelijk hoe digitaal jouw klant is. En anderzijds omdat het hebben van niks op je bureau ook tot vragen leidt in de vorm van heeft ze niks te doen of zo. Dus bleef er nog wat papier over in de vorm van kladjes die ik schrijf en een velletjes post-it als geheugensteuntje.

Op weg naar papierloos

Op een gegeven moment kwam ik achter notitie mogelijkheden in projectmanagement software of ander systeem, maar tot dusver heb ik binnen organisaties nog weinig meegemaakt dat dit werd gebruikt. En dan heb ik het met name over niet te linken notities aan een 3D BIM-model. Ze weten veelal ook niet van het bestaan af en dus ook niet van het gemak wat het kan brengen. En de liefde voor papier maakt het ook een drempel om er mee te werken.

Dan maar een notitie programma als OneNote /Evernote. Handig als je de informatie moet en wilt delen met anderen. Je kan tekst in typen, markeren en er ook documenten in slepen en linken naar websites. En is op desktop, tablet en smarttelefoon te gebruiken. Maar het nut werd veelal beperkt tot het eigen gebruik. Want niet iedereen voelt zich er comfortabel mee, dus gezamenlijk gebruik was afhankelijk van met wie ik werkte. En er was ook geen “verplicht gebruik” voor project informatiemanagement binnen het proces aan gekoppeld.

Net als papier

Wat maakt de stap naar digitaal kleiner voor een ander. Wellicht eerst met iets te werken wat zo dicht mogelijk bij papier lijkt moeten sommige hebben gedacht. Dus krijg je de slimme notitieblokken met speciaal bij behorende schrijfwaar. Een Bambook waar je opschrijft met een stift en weer kan wissen. Of een Rocketbook met gebruik van de juiste pen het in de magnetron opwarmen ervoor zorgt dat deze weer helemaal leeg is voor hergebruik. Uiteraard wel als het weer afgekoeld is.
En niet te vergeten mijn laatste gadget de papertablet van Remarkable waarbij je schrijft voelend als papier maar een tablet is. Deze laatste is in aanschaf wel 20x duurder is als de eerdere opties. Maar heeft dan ook nog de functie markeren en notitie maken op pdf’s en e-books. En wat deze drie oplossingen gemeen hebben:

Pluspunten
– Geen afleiding van social media en app meldingen
– Geen printer nodig om te delen
– Opslaan met behulp van app in de Cloud

Minpunten
– Van schrijfwaar van Bambook/Rocketbook inkt raakt op en van de schrijfwaar van Remarkable slijt de markerpunt.
– Geen garantie leesbaarheid eigen handschrift door eigen schrijfwijze
– Net als papieren notitieblok kan je geen tekst opschuiven of er een pagina tussen plaatsen.

Eigenlijk net als papier. Maar ik hoop dat het tijdelijke oplossing is en dat door nieuwe technologische ontwikkelingen dit niet meer nodig is. Of dat de huidige in deze opties verwerkt is in een standaard tablet en samenwerkt met andere software zonder tussenkomst van een app.
Ik ben benieuwd naar hoe andere wellicht optionele oplossingen hebben gevonden?!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s