Alternatieve bouw informatie reis

Wat als je de energie transitie koppelt aan bouw informatie technologie *. Nog steeds zie ik de vraag voorbij komen over wat BIM is. En dan komt dit niet alleen van een leek. BIM was alleen nog het bouw informatie model. Maar nu gaat het al om veel meer dan dat. Om te beginnen met wat is er nu aan IT  en technologie hulpmiddelen welke helpen in het energie ontwerp.

Een web

Je ziet steeds meer aanvragen waar energieverandering een rol speelt. Als je alleen al kijkt naar wat het voor een gebouw inhoudt , dan is de energie transitie veel omvangrijker dan je denkt. Als ik even nadenk dan heb ik al globaal al energie bronnen, installaties, materialen en de gebruiker. En daarin is ook data en informatie waarop keuzes worden gemaakt. En vervolgens hoe je alle technologie bij elkaar brengt en verbindt voor samenwerken. Een web van informatie en middelen.

De gedachte gang

De digitalisering zorgt ervoor dat veel via het internet te vinden is. Ik zie ook verschillende oplossingen met betrekking tot de energie opwekking langskomen. En er worden de nodige getallen en informatie gegeven om hetgeen te ondersteunen wat ze vinden. Er zal ongetwijfeld over nagedacht zijn, maar wat waren de uitgangspunten en waarmee hebben ze rekening gehouden. En vooral waarom zou een bepaalde keuze gemaakt de meest geschikte zijn?

Waar gaat de reis naartoe

Oplossingen zijn er vast wel, wellicht nog wel in een prille ontwikkeling stadium of juist al jaren aanwezig. Er moeten mensen tegen de zelfde problemen aanlopen. En het lijkt mij wel interessant om te zien in hoever je een proces kan invullen.

*BIM = Building information modelling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s