Bouwtechnologie

Schakelen

Omschakelen is meer dan afdoppen van gaskraan. Schakelen naar een andere energie bron lijkt zo klaar als een klontje. Alleen moet je nu gaan voor all eletric of komt er een ander soort gas door de gasleiding. Of gaan we als een van de grootse gas exporteurs ergens anders gas vandaan halen. Zoals België welke gaat overschakelen van gas uit Nederland naar gas uit een ander land.

Geen stap terug

Is het dan de energie aanvoer en installatie aanpassen aan het gebruik van de bewoner. Of de gebruiker aanpassen aan de woning en mogelijkheden van de installatie?
Als gebruiker van een woning leef je en gebruik je een woning niet meer zoals 60 jaar geleden. Ik geloof niet dat de generatie na mij makkelijk afstand zou willen doen van de luxe die voor zou normaal is. Ik heb ooit eens verbleven bij een gastgezin in Amerika waar in iedere kamer een briefje hing. Een briefje met 5 minuten douchen eis en over licht gebruik. En thuis was iedere dag douchen ook niet gebruikelijk. En wil vandaag de dag met de warmte van +25 graden afstand doen van de airco. Nee, men wil het comfort van een warme douche en verwarming of koeling zo vaak en zolang als men zelf wil. Of het verstandig is om de installatie aan te passen aan de gebruiker, zal wellicht niet in alle gevallen duurzaam zijn.

Loze leidingen

Vanuit installatie land word het all eletric installatie gepromoot in de vorm van zonnepanelen en warmtepompen. Je zou bijna gaan denken dat het de enige oplossing is, omdat je verder niet veel anders hoort. Maar wat heb je dan aan de vele loze leidingen als er geen aardgas meer wordt getransporteerd? De gasbedrijven zien weer alternatieven in de vorm van groen gas wat veelal uit het buitenland komt. Of vanuit de huidige energie leveranciers gebruik maken van restwarmte data centra, geo thermie, waterstof en biomassa. Nadeel is dat zij niet zo snel kunnen schakelen, want het is veelal nog in ontwikkeling. Het zou wel meer diversiteit geven in mogelijkheden, dan wat nu veelal wordt verkocht.

Moet je als particulier starten met ombouwen naar all electric of is het verstandig om nog een aantal jaren te wachten op alternatieve in de vorm van groen gas?

En zo ging de transitie in 1963:

Geef een reactie