Bouwtechnologie

Kaal of kwasten

Voor wie net een nieuw huis heeft gekocht of huurt is vooral bezig met de afwerking. Want wat de vorige eigenaar had gedaan, was toch niet geheel jouw smaak of is wel erg toe aan vervanging. Ik weet nog goed toen ik in mijn appartement kwam. Hetgeen wat erg opviel en mij niet aansprak waren de blauw geschilderde kozijnen. En dus kwasten maar.

Hier moest ik aan denken toen ik weer in een pand stond waar omwille van het milieu op een andere manier met materialen en bouwtechniek is omgegaan. Bouwmaterialen welke niet worden voorzien van een andere laag. Maar je het is gewoon staal, hout en beton. En dan is er ook nog na gedacht over hergebruik door het zo te bouwen, dat het ook weer uit elkaar kan worden gehaald en ergens anders kan worden hergebruikt.

We plakken, spuiten en lakken er lustig op los in een woning. Een verbouwing zonder een pot verf kom ik zeer zelden tegen. Tot onlangs dan. Het is een nieuwbouw woning. Dus geen last van een verleden. Geen sauswerk, maar afwerking wat er ook weer eenvoudig af kan zoals behang. En het beton van vloer en plafond in het zicht houden. Het loopt nog niet storm met dit soort vragen.

Bij een bestaande woning ben ik dit zeker nog niet tegen gekomen. Smaken verschillen en het een is van betere kwaliteit dan een ander. Een openbaar gebouw om deze manier laten bouwen of verbouwen is wellicht een makkelijkere weg. Het ontwerp van een architect of ontwerper heeft hier vaker meer invloed dan zoiets als persoonlijke smaak. Het hergebruiken van kozijnen uit een ander gebouw en deze zonder verdere afwerking laten gebruiken wordt wellicht meer geaccepteerd. ( zie afbeelding)

Nu zit de industrie van verf ook niet stil en er is ook biobased verf ontwikkelt en op de markt gezet gemaakt van niet fossiele brandstoffen. Al zijn deze verven nog niet allemaal 100% biobased.  Dus als we nadenken over mogelijkheden bij hergebruik kunnen we toch weer in dezelfde gewoontes zitten. Het is nog steeds niet eenvoudige los te krijgen van de ondergrond. Ik vraag mij nog wel af of er ook al verf bestaat wat kan worden hergebruikt nadat het is verwerkt en weer van de ondergrond is gehaald. En wat als kaal hip is of verplicht wordt?

Geef een reactie