Bouw informatie management,  Technologie voor duurzame toekomst

Informatie scan

Hoe snel scan je de ruimte af op informatie. Een ideale situatie zo kunnen zijn, dat je effe een uurtje een gebouw bezichtigt. Het levert je foto’s op en wat aantekeningen over wat de klant zou willen of wat aandachtspunten zijn. Maar in hoeverre heb je datgene wat je nodig hebt. Waar kies je dan voor?

En als ideale oplossing wil je een alles in een oplossing. Stel je wilt maten hebben, een goed beeld hebben van een ruimte en En met zo min mogelijk “bagage” in de vorm van apparatuur meenemen. De keuze welke bekend zijn bij mij zijn de foto, laserscanner, scannen met sensor en smartphone app. En in de toekomst kan ik mij voorstellen dat er mogelijkheden zijn met bijvoorbeeld een HoloLens. Of blijft het beste hulpmiddel gewoon goed gebruik van je ogen.

De een geeft enkel informatie en de ander weer mogelijkheden voor ook andere onderdelen in het bouwproces. Anderzijds is het een en ander ook afhankelijk van aanwezigheid van voldoende computergeheugen, digitale opslag en programmatuur en hardware voor bewerken. Iets wat nogal wordt vergeten in de opwinding van het zien van nieuwe technologie.

De meest gebruikte is nu nog steeds de foto. Het lijkt zo makkelijk. Je klikt al gauw een eind op los. Maar eenmaal op kantoor kom je er achter dat je bepaalde zaken nog steeds mist. Wellicht is een 360 graden (panorama) foto handig.

En enkele jaren geleden kwam ik al eens in aanraking met de 3D scanners. Toen nog kostbare apparatuur en een programma voor op je laptop. Het voordeel van deze optie is wel dat er versies zijn waarmee je zowel een scan kan maken als een 360 graden foto. De foto voor snelle informatie en de scan als basis van een 3D informatie model van een gebouw.

Scannen met tablet en in combinatie met sensor, dit zou het wel eens kunnen zijn. Maar een scan alleen is nog geen foto. Alhoewel de app ook de mogelijkheid geeft te meten vanuit de scan. Maar om grote gebouw mee in te scannen vraagt wellicht goede armspieren. Ik zie zeker ook de mogelijkheden voor woningbouw net als met andere scanners voor virtual reality beleving van ervoor en erna.

 

 

 

 

 

Geef een reactie