Bouw informatie management,  Technologie voor duurzame toekomst

Visualiseren data

Een goede voorbereiding is het halve werk. Toch? Maar door de tijdsdruk wordt er beperkt informatie uitgezocht en geleund op de ervaring van andere. Neem ik toch, maar weer even een grachtenpand van honderden jaren oud. Een gebouw waarbij jij niet de eerste bent die er wat aan heeft verbeterd of verandert door renovatie.

Leren van het verleden gaat als toerist wellicht makkelijker. Op een of andere manier sta je dan meer open voor informatie verzamelen. Musea, rondleidingen in gebouwen en steden bevatten ook informatie welke wellicht ook op andere manieren handig zijn. Natuurlijk is er soms voor verdieping meer nodig door archieven, boeken en wellicht toch een gesprek van die collega met zoveel kennis heeft. Maar als je dit iedere keer weer opnieuw doet ben je dan nog slim bezig.

Het bouwjaar kan informatie geven in combinatie met eigen kennis over kenmerken als materialen en bouwsystemen in dat jaar. Maar wat te denken over problemen, bijzonderheden en (BIM) documenten van een gebouw door de jaren heen. Het visualiseren van gebouwen waaraan verbouwingen en renovaties zijn verricht en door welk bedrijf. Waarom zouden we telkens weer het wiel opnieuw willen uitvinden. Parate informatie voor inzichten en kennisdeling.

Als je een stad bezoekt is het handig een plattegrond te hebben met informatie van bezienswaardigheden. Wat is de kenniskaart van een stad en vastgoed waaraan is of wordt gewerkt. Dan kom je toch op verschillende informatie locaties terecht. Bewegingen van mensen en status van vastgoed welke in kaart worden gebracht door verschillende organisaties en gemeente archieven.

Enkele voorbeelden welke ik tegen kom zijn de BAG Viewer van het Kadaster en het voorbeeld van de Waag zie afbeelding en link. Het leuke vindt ik dat het je ook in een oogopslag een beeld geeft uit welke bouwperiode diverse gebouwen komen. En klik je op een gebouw dan krijg je specifieke informatie over dat gebouw. Wat ik nog mis is eigenlijk dat je niet kan zoeken naar een bepaalde locatie als adres of stad. Maar wellicht is dat nog iets voor de toekomst.

de waag data

Voorbeeld van visualisatie informatie zie De waag

Wordt vervolgd. Tor de volgende keer !

 

 

Geef een reactie