Bouw informatie management,  Technologie voor duurzame toekomst

Retourtje BIM

Waarom nog BIM-modellen tekenen? Ik blijf positief, maar ik snap de reactie van andere welke daarin wat minder zijn. Als er een project met documenten komt binnen met een model dan is de eerste reactie eerst maar eens kijken of het bruikbaar is. Maar is de uitwerking wel het probleem?

Om het nog erger te maken worden krijg je een digitale stapel van pdf’s en de “traditionele” dwg tekeningen. Het lijkt de nieuwe manier van werken, waarbij nieuwe technologie wordt gebruikt om de rest van het proces te laten blijven zoals het was. Wellicht hopende met het idee dat het weer wordt zoals voor de crisis. Het past wel in de user experience waarbij mensen gaan voor herkenning in hun handelingen.

Een paar jaar geleden waren tools in BIM zoals Revit een hele investering. En de crisis maakte het voor sommige bedrijven lastig om hierin te investeren. De investering in Revit is door maand abonnementen wel al toegankelijk gemaakt. Maar zijn de tools ook makkelijker gemaakt in het gebruik? De fanatiekeling vindt wellicht van wel, maar is dat ook de gemiddelde gebruiker.

Is het de angst voor verandering? Het kan natuurlijk ook de kennis zijn van opdrachtgever in wat de mogelijkheden en doel van BIM zijn. Samenwerking en communicatie, daar kan je toch niks op tegen hebben. Opvallend is ook dat in sommige gevallen het al zo uitgewerkt is, dat de hele essentie van samenwerken in het proces waar het bij BIM omgaat verdwijnt. En dan kom je erachter dat het BIM-model eigenlijk alleen nog een bibliotheek voor 2D tekeningen wordt.

Hierdoor gaat de ontwikkeling van deze technologie retour. Terwijl het zou toch meer een enkele reis naar 4D, 5D en verder moeten zijn.

 

Geef een reactie