Bouwtechnologie

Energie steken in je huis, begint bij jezelf

De bouw heeft als uitdaging het verduurzamen van vastgoed en jij? Voel jij je schuldig.  En wordt je verleid met het besparen van energie om zo kosten te besparen.  Als dit kan bijdragen aan mijn ideale woning waarom ook niet. Als  er problemen zijn welke schade opleveren aan de woning en gezondheid, dan zou men harder lopen.  Maar dan heb je het niet voorkomen. 

En hoe bewust zijn mensen zich van de problemen. Want fossiele brandstoffen zijn niet onuitputtelijk. Het is een net als de invloed van een flinke regenbui wat straten doet onderlopen. Dat ben je alweer vergeten na een aantal mooie zonnige dagen.

En ga jij tegen jouw vrienden “opscheppen” over jouw energieverbruik of is de nieuwste smartphone interessanter. Het beeld van een milieubewust iemand is veelal geen hip en stoer iemand. Als je aan de andere kant wel geld hebt voor een dure auto, tv en nieuwste gadgets. Waarom dan ook niet voor energie besparende maatregelen zou je denken.  En dan hoever ga je hierin.

  • Alleen het aanpassen van gewoontes
  • Aanpassen van je huis installatie en isoleren van dak, gevel, ramen en vloer.
  • Toepassen van eigen energie opwekkende mogelijkheden met behulp o.a. de zon
  • ……

En een woning gebouwd in de jaren 80 heeft wellicht andere mogelijkheden dan bijvoorbeeld een oud grachtenpand. Tja en dan komt er nog veel meer kijken bij duurzaamheid. Want zelfs de keuze van bouwmaterialen heeft invloed in het grotere geheel. Wie houdt er bijvoorbeeld ook rekening met het energieverbruik voor de productie en transport hiervan.

De kosten en de terugverdien tijd voor verduurzamen is hierin een groot struikelblok. En misschien ben je afhankelijk van een verhuurder en andere huurders. Zo verwacht ik niet mijn gehele leven in de zelfde woning blijf wonen, dus wat levert het mij op korte termijn op. Door verhuizen kom je misschien wel in een woning die al (meer) voldoet. Alleen is het ook mogelijk dat er financieel niet de ruimte hebt en het daardoor ook geen prioriteit heeft. Als ik bij mijzelf moet beginnen, dan wordt het wel nog een meerjaren verduurzamingsplan.

 

Geef een reactie