Bouw informatie management,  Technologie voor duurzame toekomst

Funda – menteel ander rijtje?

Jij klikt wij ontwerpen, dat is de toekomst. Informatie hebben wat gebruikt wordt om vastgoed te ontwikkelen wat past bij de gebruiker.  Miljoenen mensen bezoeken de website van Funda en zijn nu eigenlijk een soort van medeontwerper van een fundahuis. En het is ook nog eens bedrijf wat geen projectontwikkelaar is in de bouw wat met een woningconcept komt. En zorgt nu ook voor een fundamenteel andere rijtjeswoning.

Het rijtjeshuis is dan ook nog een type woning je niet uit het straatbeeld kan missen. Het is net als stamppot, fietsen en baksteen wat bij Nederland hoort. Volgens het CBS woont zo’n 40% van alle Nederlanders in een rijtjeswoning. Een goedkope en efficiënte manier om snel veel woningen te bouwen. Dit maakt ze in eerste instantie praktisch en niet zo zeer mooi om te zien.

Daar is de laatste jaren veel in veranderd. Zo zijn er verschillende varianten en is er keuze uit verschillende gevels en daken in een rij huizen. Wat wel is dat je blind je weg kan vinden in al deze woningen. Een open keuken met een woning kamer in een L- vorm en een hal met een wc, meterkast, cv-kast en de trap naar boven. En boven is het vaak ook niet veel spannender.

Zoeken van een woning.

Al zoekende is jouw keuze van een woning is toch wel afhankelijk van het aanbod. En het bouwen van droomhuis in de vorm van een vrijstaande villa, daar hebben de meeste geen geld voor. Een kasteel lijkt mij meer voor een sprookje. En als het aanbod veelal rijtjeswoningen zijn, dan kan het toch 40% kan geven op de keuze hiervoor. Het zijn de keuzes in budget, kamers, ligging en toegankelijkheid waardoor je een andere woning krijgt. En Kleine kans dat die niet een bakstenen gevel heeft. Met deze gegevens is men gekomen tot een woning voor een gemiddeld huishouden.

Een Fundahuis vernieuwend

De basis van het fundahuis is de data van funda. Gegevens welke door bezoek aan de website worden verzameld. En vervolgens is deze data vertaald naar een ontwerp. Maar de creativiteit van een architect heeft natuurlijk ook zo zijn invloed, want deze zorgt voor een vertaling van data naar een ontwerp. En gezien het onderstaande fimpje is wel een luxe versie van een rijtjeshuis geworden.

Het is aan de voorzijde zo gesloten als een kasteel. En aan de achterzijde en in het dak zijn juist de ramen te vinden. De indeling is voor de verandering helemaal anders. Wel heb ik nog wel mijn vragen op het gebied van gebruiksgemak. Een lampje vervangen en schoonmaken van grote puien in een grote hoge ruimte is best een uitdaging voor een gebruiker.  De terugkomst van een bedstede geeft ruimte besparing. En een inloopbad als afgebeeld is ziet er wellicht niet zo relaxt uit. Het is ook niet een woning, waarbij je later bij verandering van woonwensen makkelijk andere ruimtes kan creëren.

Wellicht een nieuwe speler van woningconcepten, maar mist wellicht soms nog het praktisch component. De vertaling van data afhankelijk is niet alleen afhankelijk van de interpretatie van een ontwerper. Zou er ook onderzoek en analyses zijn gemaakt om dieper op de data in te gaan. Want als ik klik op een bepaald type huis is het misschien niet altijd wat ik wil of mooi vindt. Maar wat het dichtst bij mijn keuze zou passen en wat er is aan aanbod.

film van YouTube funda : Het fundahuis

Bronnen:

CBS – vier op de tien huishoudens wonen in een rijtjeshuis

funda.nl- fundahuis

Geef een reactie